lördag 10 september 2011

matvraket!

idag var alltså tandläkaren och kollade jalles tänder. det var både veterinär, med hästens munhåla som specialkompetens, och veterinärassisten från ATG kliniken i Romme som förärade oss med ett besök. Jalle fick först lite lugnande, vilket hjälpte ett tag innan dom fick lov att skicka i honom en dos till ;) typiskt araber skrattade dom. han hade varit ute och käkat gräs så det syntes inte ett jota i munnen på honom. så det var bara att dra in vattenslangen och spola rent så tänderna kom fram. men sen så...
han hade en hel del hakar och var riktigt vass på flera ställen långt bak i munnen. vilket han garanterat känt av. dom sa att det märktes att det inte var så mycket gjort åt hans mun tidigare.
han hade också en rest av en vargtand kvar. som inte alls satt hårt utan mest i tandköttet, så den plockade dom också bort.
men sen berättade dom att han hade sk. vågbett. det var inte det att det var en skillnad, utan det var på flera ställen. sen hade han ganska mycket mellanrum mellan tänderna också. så dom sa att just nu innebär det inte några större problem om man håller efter och kollar munnen på honom regelbundet. men det kommer, antagligen, på sikt att påverka honom mera.
då risken var stor att dessa "glipor" mellan tänderna blev större och det fastnade mer foderrester där så blev det inflammerat osv...

iaf fick han stå inne ett par timmar efteråt så han kvicknade till igen. då var jag iväg med ungarna så dom fick rida lite! vi red bort till en utebana och Tuva hoppade lite på dino. hela 40 cm skuttade dom över :D
max blev också sugen på att rida, så han klättrade upp och red en vända på dino  och en vända på månljus. han passade också på att skritta över lite bommar med månljus.

när jag kom tillbaka till stallet hemma så tog jag ut jalle en vända. tänkte att jag skulle gå med honom för att se hur pigg han var. men det var då inga som helst problem med honom, så han fick gå ut i hagen en vända. men han åt som om han aldrig sett mat förut, så antingen var han bara sjukt utsvulten eller så har han haft riktigt ont i munnen. för han vräkte i sig gräs. och höet som låg kvar i hagen dammsög han upp från marken! farren försökte komma fram och få smaka med då stegrade!!! jalle mot honom och motade bort stackaren, sen fortsatte han att dammsuga marken.

nu blir det dock ingen ridning på ett par dagar då munnen skulle få vila sen dom drog ut tanden. men imorgon skulle Nina promenera honom eller longera lite med kapson på. mitt schema var tämligen fullsmäckat imorgon med kalas, Tuvas gymnastik och styrelsemöte. så det passar perfekt att Nina tar stallet imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar